3ICdDb - Mijn ervaring - alle informatie die je wilt weten over een traguspiercing

Kort na mijn achttiende verjaardag kreeg ik een traguspiercing cadeau van Douwe. Ik was dolgelukkig, eindelijk kreeg ik mijn eerste echte piercing. Ik had al wel twee oorbelgaatjes maar dat telde niet. Deze piercing, dat was de real deal. Ik verheugde me enorm op ’t moment dat m’n oor versierd zou zijn met zo’n mooi zilveren knopje maar in de piercingshop ging het al gauw mis.

Wat is een traguspiercing?

Wikipedia zegt: ‘De tragus is de wetenschappelijke benaming voor het stukje kraakbeen aan de voorzijde van het oor, voor de gehoorgang’. Je weet wel, dat flubbertje waar je oordopjes achter blijven hangen. Een traguspiercing is een piercing die wordt gepiercet in de tragus, dat kleine stukje kraakbeen.
.

Waarom een traguspiercing?

Mijn eerste piercing was een traguspiercing. Een traguspiercing is niet erg opvallend en kan gemakkelijk verborgen worden. Ik had al twee oorbelgaatjes en vond een traguspiercing daar leuk bij staan. Daarnaast vond ik ’t zetten van oorbellen niet pijnlijk dus dacht ik dat een traguspiercing ook mee zou vallen qua pijn. Kort na m’n achttiende verjaardag ging ik samen met Douwe naar de piercingshop en kreeg ik een traguspiercing cadeau van Douwe.
.

Hoe wordt een traguspiercing gezet?

Een traguspiercing wordt gepiercet. Net als bij een neuspiercing mag een traguspiercing i.v.m. de dikte van het kraakbeen niet geschoten worden. Eerst wordt het oor en de tragus ontsmet met een doekje met anti-bacterieel middel en vervolgens wordt er met een stipje aangegeven waar het sieraad gepiercet wordt. Ik mocht na ’t zetten van ’t stipje nog even in de spiegel kijken om te beoordelen of de plek goed was. Zoals bij (vrijwel) iedere piercing wordt er een tang op de te piercen plek gezet, in dit geval op de tragus. De tang lijkt op een soort schaar met gaatjes aan de onderkant waar de naald doorheen geschoven wordt. Zodra de naald door de tragus is gestoken wordt ’t sieraad door het net gezette gat geschoven en dicht geschroefd.
.

Deed het zetten van de piercing pijn?

Ja! Ik vond het zetten van een traguspiercing ontzettend pijnlijk. Ik had gedacht dat het piercen van mijn tragus vergelijkbaar zou zijn met het schieten van oorbelgaatjes maar het tegendeel was waar. Steker nog, ik werd kort na ’t zetten draaierig en misselijk van de pijn. Het had niet veel gescheeld of ik was onwel geworden. Douwe heeft op aanraden van de piercer snel een blikje cola en een banaan gekocht en nadat ik wat gegeten en gedronken had ging ’t weer. Ik schaamde me dood en voelde me ontzettend oncool. Ik denk dat een combinatie van spanning en pijn er voor heeft gezorgd dat ik niet lekker werd na ’t zetten van de piercing. . Gelukkig stelde m’n piercer me gerust door te vertellen dat meer mensen hier (soms) last van hebben. Ondertussen heb ik veel meer piercings en ik vond het zetten van mijn traguspiercing de meest onprettige en pijnlijke ervaring.

Hoe verzorg ik mijn traguspiercing?

Ik kreeg van de piercingshop een informatiefolder voor de nazorg van mijn nieuw gezette piercing mee. In de eerste twee weken heb ik drie keer per dag mijn piercing schoongemaakt. Mijn schoonmaakroutine is als volgt: Ik was mijn handen met Uni Cura handzeep, droog mijn handen aan een handdoek en desinfecteer ze nogmaals met anti-bacteriële handlotion Ik houd een wattenstaafje onder de kraan en maak de piercing voorzichtig schoon met lauwwarm water. Ik beweeg de piercing voorzichtig en smeer met een ander (schoon!) wattenstaafje aan beide kanten van de neus een beetje Betadinezalf. In de derde week na het piercen heb ik twee keer per dag mijn piercing schoongemaakt en in de vierde week maakte ik nog één keer per dag mijn piercing schoon. Tijdens het genezingsproces probeer ik zo min mogelijk aan m’n piercing te zitten in verband met bacteriën en kans op ontstekingen.
.

Hoelang duurde het voordat mijn piercing genezen was?

De eerste week was mijn tragus erg gevoelig met name als ik ’s avonds in bed lag. Ik vond het in de eerste week na het zetten van mijn piercing zeer onprettig om op mijn oor te slapen en heb dat daarom zo veel mogelijk vermeden. Mijn piercing was na ongeveer één maand genezen. Tenminste, toen zaten er geen korstjes meer aan mijn piercing en was mijn tragus niet meer pijnlijk/gevoelig.
.

Wat kost een traguspiercing?

Ik heb mijn traguspiercing cadeau gekregen maar volgens mij heeft hij (ongeveer) € 40,00 gekost. Ik heb mijn piercing laten zetten bij  Piercing Pro / Eastside Tattoo in Enschede. Op hun huidige prijslijst staat dat zij een traguspiercing zetten vanaf € 40,00. Iedere piercingsshop hanteert eigen prijzen, houdt daar rekening mee als je ook een traguspiercing wilt laten zetten. Het is altijd verstandig om vooraf te informeren over de kosten. Wat mij betreft is € 40,00 een zeer redelijke prijs voor een traguspiercing.

 

Anders nog iets?

Twijfel je of je ook een piercing wil? Denk goed na over de mogelijke gevaren, eventuele consequenties met betrekking tot je werk en/of opleiding en doe research. Vertrouw niet de eerste de beste piercingsshop maar ga naar een piercingsshop die is goedgekeurd door de GGD.

.

 

 

2 Responses to Mijn ervaring – alle informatie die je wilt weten over een traguspiercing

  • Ik vind een traguspiercing heel erg mooi, maar de pijn schrikt me toch een beetje af. Verder heb ik een erg smalle gehoorgang en ben ik bang dat ik, met een traguspiercing, geen in-ears meer zou kunnen dragen…

  • Oeh had niet verwacht dat ie pijnlijk was om te laten zetten. Ik ben zelf ooit bijna onwel geworden toen ik een neusring liet zetten, haha. Dat was ook zeer pijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Hee, hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog Prisje.nl. Ik ben Priscilla, 26 jaar en hou van schrijven, lezen, muziek, vinyl (verzamelen), concerten, festivals, kleding, make-up, koken, mijn huisdieren, reizen en vele andere dingen. Op dit blog schrijf ik met regelmaat over mijn leven als millennial, kortom over alles dat mij interesseert. Enjoy!

Follow Follow my blog with Bloglovin

S O C I A L M E D I A
I N S T A G R A M
Archief