cHh3Cx - Pokébowl met avocado, zoetzure komkommer en zalm

Pokébowl is mijn lievelingseten. Nog niet zo lang hoor. Zo’n half jaar geleden heb ik deze lekkernij ontdekt en sindsdien staat hij meerdere keren per maand op het menu. Pokébowl is namelijk ontzettend makkelijk te bereiden, snel klaar en erg voedzaam. Ik heb inmiddels al diverse combinaties van ingrediënten geprobeerd maar ik vind een ‘oosterse’ bereiding met avocado, zoetzure komkommer en gemarineerde zalm het lekkerst. En omdat ik de beroerdste niet ben deel ik vandaag mijn recept met je.

Rk07MT - Pokébowl met avocado, zoetzure komkommer en zalm

Pokébowl

Pokébowls zijn hot en de recepten voor Pokébowls schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet zo’n wonder ook want deze van oorsprong Hawaiiaanse maaltijd is ontzettend lekker en kan gemakkelijk aangepast worden qua ingrediënten. Een pokébowl bestaat uit een basisingrediënt (vaak rijst) met daarop verschillende toppings, geserveerd in een schaal. Of in mijn geval, geserveerd in een diep bord want daar past meer in. Mijn recept is voor mensen met veel honger / trek / eetlust / hoe je ’t ook wil noemen en voornamelijk geschikt als diner. Als je dit recept als lunch wil maken raad ik je aan de ingrediënten te halveren. Ander plof je uit elkaar.

Je hebt nodig (voor 2 personen)

– 150 tot 200 gram Pandanrijst
– 150 gram (Noorse) zalmfilet
– 100 gram sojabonen
– 20 gram alfalfa
– 125 gram zeewiersalade
– 1 avocado
– bosui
– halve komkommer
– 3 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel sesamolie
– 3 eetlepels kant-en-klare rijstazijn (Otafuku, verkrijgbaar bij de Toko)
– (zwarte) sesamzaadjes (verkrijgbaar bij de Toko)
– peper
– zout

U5dW0Q - Pokébowl met avocado, zoetzure komkommer en zalm

b1bbEz - Pokébowl met avocado, zoetzure komkommer en zalm

Zo maak je het

Het maken van een pokébowl is niet moeilijk. Zelfs als je geen keukenprins(es) bent kun je je gasten imponeren met dit gerecht. Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de rijst na het koken nog even rusten. Het is niet erg als de rijst afkoelt, een pokébowl is een soort salade. Snijdt terwijl de rijst kookt de zalm in blokjes en marineer ze met drie eetlepels sojasaus en 1 eetlepel sesamolie. Ik raad aan om de zalm als eerste te snijden en marineren zodat de marinade even kan intrekken. Was vervolgens de komkommer, snijdt hem in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijdt zo dun mogelijke reepjes (een soort halve maantjes) en marineer deze in drie eetlepels kant-en-klare rijstazijn. Ik gebruik zelf altijd de rijstazijn van het merk Otafuku omdat ik dit de lekkerste rijstazijn vind. Wacht totdat de rijst klaar is met koken, giet af en laat even rusten. Terwijl de rijst rust kun je vast de avocado in blokjes (of reepjes) snijden en de rest van de ingrediënten klaarzetten. Ik spoel voor gebruik de sojabonen kort af onder de kraan en bestrooi ze daarna met een beetje peper en zout.

Als de rijst voldoende is afgekoeld is het tijd om de borden op te maken. Verdeel de rijst over twee schaaltjes of twee diepe borden. Decoreer vervolgens het bord met alle ingrediënten. Schep de zalm op de rijst. Verdeel de zoetzure komkommer. Leg de avocado op de rijst  en verdeel de zeewiersalade, sojabonen en alfalfa over de borden. Even een kleine tip: Schep de zalm en komkommer uit de schaaltjes met marinade met een lepel. Zo voorkom je dat er te veel marinade in je pokébowl komt. Het is namelijk niet lekker als de rijst ook gemarineerd wordt in sojasaus of rijstazijn. Snijdt als laatste de groene delen van de bosui in dunne reepjes en verdeel over de borden. Besprenkel de borden met (zwart) sesamzaad en voilà, je pokébowl is klaar!

Variaties

Als je, net als ik, het Fodmap-dieet volgt kan het zijn dat je niet alle ingrediënten uit dit recept kunt gebruiken. Let dan op met de hoeveelheid avocado, sojabonen en gebruik een zeewier(salade) en sojasaus zonder gluten als je intolerant bent voor gluten. Ik verdraag gelukkig avocado, sojabonen en (kleine hoeveelheden) gluten dus ik kan dit recept zonder problemen eten. Uiteraard kun je ingrediënten ook weglaten of vervangen als je één van de ingrediënten niet mag (of gewoon niet lekker vindt). Ei, gemarineerde tofu, radijs, geraspte (zoetzure) worteltjes en sugarsnaps zijn ingrediënten die ook prima zouden smaken in een pokébowl. Gebruik je fantasie (of Google) en ik weet zeker dat je binnen no-time een lekkere pokébowl combinatie hebt verzonnen. Eet smakelijk! 

bqgVPD - Pokébowl met avocado, zoetzure komkommer en zalm

2 Responses to Pokébowl met avocado, zoetzure komkommer en zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Hee, hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog Prisje.nl. Ik ben Priscilla, 26 jaar en hou van schrijven, lezen, muziek, vinyl (verzamelen), concerten, festivals, kleding, make-up, koken, mijn huisdieren, reizen en vele andere dingen. Op dit blog schrijf ik met regelmaat over mijn leven als millennial, kortom over alles dat mij interesseert. Enjoy!

Follow Follow my blog with Bloglovin

S O C I A L M E D I A
I N S T A G R A M
Archief